Blogg

Søk

 
 

Tools - Hva trenger man egentlig?

Det finnes veldig mye sømrelatert utstyr og verktøy! 

For meg er det viktigste:

  • To gode sakser
  • Saks-sliper
  • Sprettere
  • Tegnesaker
  • Knappenåler og/eller klyper
  • Linjaler/kurver

Her har jeg laget en liste over alt jeg har, noe er jeg veldig glad i og bruker jeg ofte, mens andre ting er kjekt eller brukes fordi jeg har det.  


OM SAKSER

Å sy mye = Å klippe mye! Ergo trenger man en god saks, eller to! Men hva er en god saks?

En god stoff/skreddersaks:

  • Er litt bøyd mellom håndtak og blader.
  • Er anatomisk riktig (skal ikke gi gnagsår).
  • Har håndtak som passer hånden din, slik at du slipper å «krøke» fingrene for å holde selve saksen.
  • Har en tight og låst skrue som holder bladene sammen. Det optimale er at bladene sitter så tight at man slipper å skvise de sammen for at saksen skal klippe, men at man ikke trenger å bruke kraft på å klippe luft (uten stoff).

Pris er en høyst relativ faktor ift opplevd kvalitet på en saks. Billige sakser som blir sløve med bruk, men lar seg slipe tilbake, kan være et godt alternativ til en dyr saks. gode (mer enn gode nok) fordi de tåler sliping godt og blir som nye. Som kurs-sakser brukte vi de røde stoffsaksene fra Stoff og stil, som helt generelt er mye saks for relativt lite penger. Som storforbruker, la vi godt merke til at skruen var det skjøre punktet på disse saksene, mer enn bladene. På en og annen sjelden saks, satt skruen for dårlig. Saksene ble sløve etter en stund, men sammen med Fiskars sakssliper, (fås også på Stoff og stil), fungerte disse saksene både godt og veldig lenge. Ikea sine stoffsakser har vi også testet, men mer sporadisk. Erfaringene omkring blader, skrue og sliping er lik som med Stoff og stil. Ikea-saksen har like lange blader, men har større og ikke så ergonomisk håndtak. For meg med liten hånd, blir den for stor i lengden.


Jo mer du syr, jo mer må du klippe, og jo viktigere blir saksen!

Og om du klipper mye i både tynne og tykke stoffer, anbefaler jeg å ha to stoffsakser: En langbladet saks for tynne/lette stoffer, og en kortbladet saks for tykke/harde stoffer. Dette skjønte ikke jeg før jeg begynte å klippe mer enn litt nå og da. Men etter hvert har jeg blitt veldig klar over at klipping kan gi belastningsskader. Så for de som klipper mye, er dette nødvendig HMS! Poenget er at klipping ikke skal kreve så mye kraft, uansett hva du klipper.

De langbladede saksene er for effektiv klipping i tynne/«bløte» stoffer. Med lange blader tar saksen store jafs, og er lett å sikte med/gir god presisjon.

De kortbladede saksene er for klipping i tykke/harde stoffer (som for eks grov lin eller denim) eller for klipping i flere lag. Den tar mindre jafs i slengen, men man trenger ikke å bruke særlig kraft.

Saks-størrelse angis i cm på hele saks-lengden. En vanlig saks er som regel mellom 20 og 30 cm. Størrelsen på håndtaket øker med lengden på noen saks-merker, noe som er dumt for oss med småe hender. 

Under ser du en oversikt over de mest vanlige Kai (Prym) skreddersakser, som jeg har sett i salg i Norge. Kai-sakser i 5-serien selges noen steder som universalsaks. I kai sine egne brosjyrer, kaller de 7-serien Tailoring saks og 5-serien Dressmaking saks.

Selv har jeg KAI N5210 som er 21 cm og liten i håndtaket, men passer hånden min perfekt, og er en skikkelig råtass på de tyngste klippejobbene. 


En annen super greie for alle som ikke er så veldig glad i knapper: SNAP ONS! De egner seg ikke på lette/tynne stoffer, men sitter som banken på middels til tunge stoffer.




Disse kurvene kan du laste ned/lagre fra blogginnlegget: Mønster og downloads




Les mer om medlemskap
Bli medlem


0 kommentarer til "Tools - Hva trenger man egentlig?"

Du må logge inn for å kunne legge inn kommentarer - Logg inn