Blogg

Søk

 
 

Om å lære syferdigheter


Det finnes mange ulike innfallsvinkler til symaskiner og søm:

Noen tenker symaskinteknikk og praktisk bruk, mens andre tenker «skaperi» og syprosjekt med symaskinen som verktøy. På våre mest elementære symaskin-kurs, hadde vi ofte deltakere som hadde sydd en god del, men ønsket å lære enda mer grunnleggende om symaskinen sin. Og på de mer avanserte kursene (klessøm/tilpasning) hadde vi ofte deltakere som burde ha mestret det symaskintekniske bedre.


Noen undervurderer sine symaskinferdigheter, mens andre overvurderer. Noen tenker: "Hvor vanskelig kan det være?» Og andre tenker: "Å sy er alt for vanskelig for meg."

Noen hiver seg uti avanserte syprosjekter, uten å ha satt seg inn i grunnleggende symaskinteknikk. Og andre prøver å sy for avanserte klær, uten å forstå mønster.

Noen har flaks en stund, inntil de støter på ett eller annet syplunder, ofte relatert til forholdet mellom nål, tråd, trådspenning og stoff. 


Lær i riktig rekkefølge! Start med fundamentet, og bygg på lag for lag.










SYMASKINSØM ER DYNAMIKK - IKKE AUTOMATIKK

Mange nybegynnere forholder seg til søm som en automatisk prosess, med en fasit for innstillinger og kombinasjoner. Problemet er at symaskinsøm er en dynamisk samhandlingsprosess mellom mange ulike variabler, som samhandler for å lage sting. Vellykket søm (hver gang), handler om kontinuerlig harmonisering av variabler.


Med variabler mener vi først og fremst: Nål (type/størrelse), tråd (type/egenskap/størrelse), trådspenning og stoff. Men og: stingplate, transportører, romtemperatur, luftfuktighet, vedlikehold osv. I tillegg handler en syprosess om; mønsterforståelse, geometri, planlegging, stoffkunnskap, stoffhåndtering, klipping, monterings-rekkefølge osv, som også må beherskes.


Veldig mange nybegynnere undervurderer kompleksiteten i symaskinbetjening, og hiver seg på (for) kompliserte syprosjekt, før de har lært symaskinfungering. Årene med syopplæring og symaskinservice ga oss god innsikt i typisk nybegynner-sytrøbbel. En og annen sjelden gang, handler det selvfølgelig om symaskinen. Men i de aller fleste tilfellene, handler det om en mis-match mellom variabler, som oftest nål, tråd, trådspenning og stoff. 


Operatøren er jokeren i søm! Manglende operatør-kunnskap er feilkilde nr 1 i søm! Operatør-kunnskap er nøkkelen  til symestring!


For å synliggjøre kompleksiteten, kan vi se på mengden nål-tråd-stoff valgmuligheter:

SYMASKINNÅLER: I Norge får man kjøpt symaskinnåler til husholdningsmaskiner fra minst 5 ulike nål-produsenter. Hver produsent har sine særegenheter; en jeansnål fra en produsent er ikke helt lik jeansnål fra en annen. Schmetz tilbyr 10 symaskinnåler for husholdningssøm: Universal, stretch, jersey, jeans, lær, microtex, quilt, broderi, metallic og topstitch (Schmetz). Kun universalnåler finnes i alle størrelser. I tabellen under ser du hvor mange størrelser de ulike Schmetz-nålene kommer i. Både nåltype og nålstørrelse har betydning for et vellykket syresultat. 




SYTRÅD: Det finnes et hav av sytråd på markedet, med diverse egenskaper, effekter og ikke minst tykkelser. I Norge får man kjøpt sytråd fra minst 10 store trådprodusenter. Innenfor sytråd, finnes det igjen et stort antall variabler: produksjon/framstilling, med/uten core/kjerne, ulik etterbehandling, farger (innfarging påvirker trådkvalitet, mørk tråd er stort sett svakere enn lys tråd), fiberinnhold, egenskaper, vekt/tykkelse (fra veldig tynn til veldig tykk), effekt osv.


En del tråd er laget spesifikt for symaskin/overlock, mens mye brukes på tvers. Det vanlige er at overlocktråd er litt tynnere (TKT120) enn symaskintråd (TKT100), men dette brukes ikke helt konsekvent.


En og samme trådtype kan komme i mange ulike tykkelser (vekt), som for eks Coats Epic, som finnes i 15 ulike tykkelser (vektklasser).

 

STOFFER: Det finnes omkring 50 stoff/nettbutikker i Norge. En del butikker fører sikkert noen like stoffer, men her snakker vi veldig mange hundre ulike stoffer rundt forbi! I tekstilindustrien, finnes det heller ingen standarder. Vevd lin eller denim fra en produsent, ligner ikke nødvendigvis på lin og denim fra en annen. Et veldig godt eksempel er bomullsribb, som kan ha mange ulike utseender, ulik mengde elastan/sammentrekningsevne og stor variasjon i reell stretch-%.

 

Hvis vi hadde 10 symaskinnåler, 100 stoffer og 100 trådtyper å velge blant, betyr det 100 000 unike nål/tråd/stoff-kombinasjoner. I realiteten finnes mange flere! 


Poenget er at symaskin-betjening er en dynamisk prosess med kontinuerlig tilpasning og samordning av variabler.

Ikke noe av dette er veldig avansert å sette seg inn i. Men de som bruker tid på å forstå symaskinfungering, gjør seg selv i stand til å forebygge/løse sytrøbbel relatert til mis-match mellom variabler - dvs majoriteten av sytrøbbel! 

  




Bruk tilgjengelige hjelpemidler:



4 sømrelaterte bøker verdt å ha:









Les mer om medlemskap
Bli medlem


0 kommentarer til "Om å lære syferdigheter"

Du må logge inn for å kunne legge inn kommentarer - Logg inn