Blogg

Søk

 
 

Et lynkurs i mønsterkonstruksjon


Syferdigheter er en av flere ting man trenger for å sy klær.


Den største utfordringen i klessøm, handler ikke om søm. Det handler om "fit";  å få plagg til å passe. Det som avgjør hvor vidt du kommer til å bruke plagget du har sydd, handler til syvende og sist om relativt små fit-marginer. Det er ikke noe problem å bruke et plagg som ikke er sydd 100% perfekt, så lenge det sitter perfekt på kroppen.  Men det er verre å bruke plagg som ikke passer helt, selv om det er både vakkert og perfekt sydd. 

«It`s all about how it makes you feel».

5 år med kurs i mønsterkonstruksjon/praktisk tilpasning og egenproduksjon av noen hundre klesplagg, har gitt oss god og nyttig innsikt i hva som skal til for å lykkes med å sy egne klær. Ikke at det finnes ett og samme spor som gjelder alle. Men ut ifra vår tilnærming og metode, har vi et klart bilde av 3 fellesnevnere for de som har startet fra scratch, bygd kunnskap og ferdigheter i mønsterkonstruksjon og praktisk tilpasning og lykkes med å sy egne veltilpassede klær. 

Selv om tekniske syferdigheter er en  for å lykkes med klessøm. Men den største utfordringen innen klessøm, handler faktisk ikke om søm i hele tatt, men om jakten på PERFECT FIT! Det handler om mønsterforståelse og praktisk tilpasning. Det som avgjør hvor vidt du kommer til å bruke plagget du har sydd, handler til syvende og sist om relativt små fit-marginer. Man kan fint bruke et plagg som ikke er 100% perfekt sydd, om det sitter perfekt på kroppen. «It`s all about how it makes you feel». Sjansen for at du kommer til å bruke et perfekt sydd plagg som ikke sitter perfekt eller du ikke føler deg vel i, er ditto liten.

1. Forstå din egen 3D kropp som 2D mønstertegning:

Start med å forstå grunnleggende mønsterprinsipp (5. klasse geometri/symmetri/koordinatsystem) mens du øver på å tegne ditt eget kroppskart etter egne mål og proporsjoner. Ikke gi deg før du har et eksakt kroppskart av både overkropp og en arm (ermet starter der skulderen slutter), med riktige koordinater begge veier.

2. Forstå bevegelsestillegg og designtillegg

Enkelt forklart:

Bevegelsestillegg er mengden rom man tillegger plagg utover kroppsmål, for å kunne bevege seg i plagget.

Negativt bevegelsestillegg er det man trekker ifra kroppsmål på stretchplagg. Designtillegg er det man legger til plagg, ut over bevegelsestillegg.

Bruk kroppskartet fra nr 1 som utgangspunkt, og øv på å tegne mønster med både positive/negative bevegelsestillegg og designtillegg.

Øv først på papir og dernest tegn over på stoff for å teste på kropp (prøveplagg):

Bruk et billig lerret-stoff for kjole/overdel i fast stoff, og for eks et gammelt jerseylaken for kjole med stretch.

Øv på tilpasning/justering i veksling mellom tegning og prøveplagg på kropp.

Ikke gi deg før du forstår hvordan proporsjonene henger sammen, og hva hvor mye du trenger å legge til/trekke fra.

3. Når du har forstått prinsippene i mønstertegning, forholdet mellom 2D mønster og 3D form/proporsjoner og ikke minst bevegelsestillegg, utformer du en perfect fit moulage (overdel og erme).

Enkelt forklart: En moulage er på en måte 3D-versjonen av kroppskartet ditt, formet og tilpasset så nærme man kommer et ekstra hudlag, bare av lerret.

For å lage en moulage på egen hånd, er fortsatt utgangspunkt kroppskartet du har laget, + et tillagt minimum bevegelsestillegg som du lærte på trinn 2.

For gradvis, men optimal tilpasning på kropp, legger vi til 1 cm sømmonn for å kunne sy sammen moulagen i skuldersøm, sidesøm og langs ermet. Sy sammen kun en av sidene i første omgang, og bruk sømmonnet på motsatt side til nålfeste. Målet er å ende opp med et så tettsiddende «plagg» som man orker, eller klarer å lirke på og av, inntil man er ferdig. Det er selvfølgelig valgfritt hvor tight man vil lage en moulage, om man vil sette inn et glidelås midt forran og om man syr sammen begge sidene.

Klessøm får en helt annen dimensjon, når man mestrer mønsterkonstruksjon. Når du har gjort jobben med å utforme en perfect fit moulage, har du ikke bare fundamentet for å designe nye egne drømmeplagg (mønster-manipulering), men du har et multi-tool for å tilpasse hvilket som helst ferdigmønster eller forsåvidt plagg som trenger justering.






PRINT UT OG ØV PÅ MØNSTERTEGNING!




Les mer om medlemskap
Bli medlem


0 kommentarer til "Et lynkurs i mønsterkonstruksjon"

Du må logge inn for å kunne legge inn kommentarer - Logg inn